Κυριακή, 11 Απριλίου 2010

ΕΠΑΛ ΝΙΓΡΙΤΑΣ 2009-2010: Πήραμε το δεύτερο βραβείο για το περιβαλλοντικό πρόγραμμα "ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ - ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΜΑΙ ΣΩΣΤΑ, ΕΠΙΛΕΓΩ ΣΩΣΤΑ"!«ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ: ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΜΑΙ ΣΩΣΤΑ, ΕΠΙΛΕΓΩ ΣΩΣΤΑ»

Επαγγελματικό Λύκειο Νιγρίτας

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΣ ΒΡΑΒΕΥΤΗΚΕ ΜΕ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΤΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΣΕΡΡΩΝ!
Πληροφορίες για το πρόγραμμά μας:
Περιβαλλοντική Ομάδα:
Μαθητές και μαθήτριες της Β’ και Γ’ Λυκείου

Υπεύθυνοι καθηγητές:
Τσακιρίδου Δόμνα, ΠΕ 02, Φιλόλογος
Μούτσιανος Νικόλαος, ΠΕ 17, Μηχανολόγος

Η περιβαλλοντική ομάδα του σχολείου μας αποτελείται από μαθητές και μαθήτριες της Β’ και Γ’ Λυκείου, οι οποίοι αποφάσισαν κατά το σχολικό έτος 2009-2010 ν’ ασχοληθούν με το τόσο σημαντικό ζήτημα των βιολογικών προϊόντων, για να δείξουν στους συμμαθητές τους αλλά και σε κάθε ενδιαφερόμενο το πόσο αναγκαίο είναι να στραφεί η προτίμηση του καταναλωτικού κοινού στις βιολογικές καλλιέργειες, τόσο για τη διατήρηση της υγείας και της ευεξίας, όσο και για την προστασία του περιβάλλοντος από την ανεξέλεγκτη χρήση φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων.

Τα παιδιά της περιβαλλοντικής ομάδας αναζήτησαν πληροφορίες για τα βιολογικά προϊόντα από δικτυακούς τόπους επίσημων φορέων και δημιούργησαν ένα σχετικό ερωτηματολόγιο, το οποίο διένειμαν σε συμμαθητές τους, προκειμένου να διερευνήσουν τις απόψεις τους για τα βιολογικά προϊόντα। Μετά την επεξεργασία των ερευνητικών δεδομένων, ακολούθησε μία δημιουργία συνολικής παρουσίασης του προγράμματος.

Ήδη, από το προηγούμενο σχολικό έτος, υλοποιήθηκε μια συνεργασία ηλεκτρονικής αδελφοποίησης σχολείων, (eTwinning), με θέμα τα βιολογικά προϊόντα στην Ευρώπη। Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα οι μαθητές της περιβαλλοντικής ομάδας συνεργάστηκαν με άλλα εννέα ευρωπαϊκά σχολεία, (συμπεριλαμβανομένου του Γενικού Λυκείου Νιγρίτας και του Γυμνασίου Λευκώνα), με σκοπό να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με τα βιολογικά προϊόντα στη χώρα τους। Στο τέλος του προγράμματος συνέκριναν τα ευρήματά τους με τα ευρήματα των άλλων χωρών।

Ειδικότερα, οι μαθητές του δικού μας σχολείου έχουν ετοιμάσει δύο παρουσιάσεις, μία στα Ελληνικά και μία στα Αγγλικά, σχετικά με τα βιολογικά προϊόντα। Για τη συγκεκριμένη συνεργασία το σχολείο μας, όπως και το Γενικό Λύκειο Νιγρίτας, έλαβε την ευρωπαϊκή ετικέτα ποιότητας, ως δείγμα της αξιόλογης εργασίας του και της αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών στην εκπαιδευτική διδακτική διαδικασία.

Ακολούθως, αναφέρονται κάποιες βασικές δραστηριότητες κατά τη διάρκεια του προγράμματος:
• Επίσκεψη του προέδρου της ένωσης βιοκαλλιεργητών Ν. Σερρών κ. Παπαδόπουλου στο αμφιθέατρο του Γενικού Λυκείου Νιγρίτας, με τη συμμετοχή μαθητών των περιβαλλοντικών ομάδων τόσο του ΕΠΑ.Λ. Νιγρίτας όσο και του Γενικού Λυκείου Νιγρίτας, οι οποίοι έθεσαν σχετικά ερωτήματα και ενημερώθηκαν για την τρέχουσα κατάσταση στη χώρα μας σχετικά με τα βιολογικά προϊόντα.
• Παρακολούθηση μονοήμερου περιβαλλοντικού προγράμματος του Κ.Π.Ε. Ποροΐων Σερρών, τον Απρίλη του 2009.
• Παρακολούθηση τριήμερου περιβαλλοντικού προγράμματος του Κ.Π.Ε. Βελβεντού Κοζάνης, το Νοέμβρη του 2009.
• Την Πέμπτη 17-12-2009 οι μαθήτριες & οι μαθητές μαζί με τους εκπαιδευτικούς του ΕΠΑ.Λ. Νιγρίτας υπέγραψαν το υπόμνημα για μία δίκαιη συμφωνία για το κλίμα, στη Διάσκεψη της Κοπεγχάγης, σε μία προσπάθειά τους να στηρίξουν τα έθνη όλου του κόσμου, που από τις 7 έως τις 18 Δεκεμβρίου συναντήθηκαν στην Κοπεγχάγη με σκοπό να συζητήσουν και να λάβουν δραστικά μέτρα, που θα εμποδίσουν την κλιματική αλλαγή να φθάσει σε επικίνδυνα επίπεδα.