Παρασκευή, 14 Μαΐου 2010

ΕΠΑΛ ΝΙΓΡΙΤΑΣ 2009-2010: Ο ΜΠΑΚΑΛΟΓΑΤΟΣ

 ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΙΓΡΙΤΑΣ
Προετοιμασία και παρουσίαση του Θεατρικού Έργου:
Ο ΜΠΑΚΑΛΟΓΑΤΟΣ
(Της Κακομοίρας)
& άλλες δράσεις του σχολείου μας

Δείτε εδώ για να δείτε ένα μέρος της παράστασης

Πολιτιστική Ομάδα:

7 μαθητές και 10 μαθήτριες της Α’ και Β’ Λυκείου, κατά το σχολικό έτος 2009-2010

Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί:

Τσακιρίδου Δόμνα, ΠΕ 02, Φιλόλογος
Υπεύθυνη σχεδιασμού, προετοιμασίας και υλοποίησης του έργου
Γιαννακούδης Ευστράτιος, ΠΕ 08, Εκπαιδευτικός τμήματος Καλών Τεχνών
Υπεύθυνος κατασκευής σκηνικών
Μαρβάκη Ελένη, ΠΕ 18.33, Εκπαιδευτικός τμήματος Βοηθών Βρεφονηπιοκόμων
Αρωγός και εμψυχώτρια κατά τη διάρκεια των προετοιμασιών (εθελοντική συμμετοχή)

Σχετικά με το έργο:

Τη φετινή σχολική χρονιά 2009-2010, η πολιτιστική ομάδα του σχολείου αποφάσισε να αναλάβει, μεταξύ των άλλων δράσεων που υλοποιεί, το εγχείρημα του σχεδιασμού, της προετοιμασίας και της υλοποίησης μίας θεατρικής παράστασης. Δεδομένης της αγάπης των παιδιών για τον παλιό ελληνικό κινηματογράφο, θεωρήθηκε πως το θεατρικό σενάριο των Χρήστου και Γιώργου Γιαννακόπουλου με τίτλο «Της Κακομοίρας», το οποίο προβλήθηκε στον κινηματογράφο με πρωταγωνιστή τον αξέχαστο Κώστα Χατζηχρήστο, σε σενάριο και σκηνοθεσία Ντίνου Κατσουρίδη, ήταν ιδανικό για να παρουσιασθεί και από τα παιδιά του ΕΠΑ.Λ. Νιγρίτας. Προτιμήθηκε ο τίτλος «Ο Μπακαλόγατος», που χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια από το θίασο του Πέτρου Φιλιππίδη, παρουσιάζοντας με μεγάλη επιτυχία στο θεατρικό σανίδι το συγκεκριμένο έργο.

Ο βασικός στόχος των δράσεων στο πεδίο του πολιτισμού, είναι η ενίσχυση των παιδιών να δεθούν με το σχολικό περιβάλλον, αντιμετωπίζοντάς το ως τόπο δημιουργίας κριτικής συνείδησης, χωρίς να τους δημιουργεί αρνητικά συναισθήματα. Άλλωστε είναι αποδεδειγμένη η παιδευτική συμβολή του θεάτρου στη διαμόρφωση της προσωπικότητας των μαθητών. Μέσα από αυτό το βιωματικό θεατρικό εργαστήρι, τα παιδιά ένιωσαν τη δύναμη της ομάδας και της θεατρικής μαγείας. Σε εβδομαδιαία βάση, σε όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους, γίνονταν οι πρόβες από τους ένδεκα μαθητές που υποδύονταν τους ρόλους του έργου, ενώ οι υπόλοιποι έξι μαθητές ετοίμαζαν τα σκηνικά της παράστασης. Η συγκεκριμένη διαδικασία βοήθησε στην ανάπτυξη οργανωτικότητας και υπευθυνότητας των μαθητών, αλλά και στην ενίσχυση της ομαδικής εργασίας. Αρκετές φορές το πολιτιστικό πρόγραμμα αποτέλεσε προέκταση των φιλολογικών μαθημάτων, κυρίως στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας, αλλά και στα μαθήματα των Καλών Τεχνών.

Τη Δευτέρα 10 Μαΐου 2010, παρουσιάσθηκε το έργο στον, κατάμεστο από το κοινό, προαύλιο χώρο του ΕΠΑ.Λ. Νιγρίτας. Είναι βέβαιο ότι δεν είναι δυνατό, ούτε στο ελάχιστο, να προσεγγιστεί το ταλέντο των αθάνατων πρωταγωνιστών του παλιού ελληνικού κινηματογράφου, αλλά ούτε και των σημερινών επαγγελματιών ηθοποιών, τούτο όμως, ποτέ δεν αποτέλεσε στόχο της πολιτιστικής ομάδας. Θα αποτελέσει επιτυχία για μας, το αν καταφέραμε να μεταφέρουμε στους θεατές την αθώα εποχή, στην οποία διαδραματίζεται ο Μπακαλόγατος, θυμίζοντας στους παλαιότερους και παρουσιάζοντας στους νεότερους, πως η αγάπη για το συνάνθρωπο, η ανέμελη ζωή και τα αγνά αισθήματα δεν χρειάζονται χρήματα και κοινωνική καταξίωση για ν’ αποκτηθούν. Το αυθόρμητο γέλιο των θεατών μας ήταν η ανταμοιβή μας!

Ευχαριστούμε όσους ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή μας.
Συγκεκριμένα:
• Τον Αρχιερατικό Επίτροπο Νιγρίτας, Πατέρα Γεώργιο Κελεμπέκη και τον Εφημέριο του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Νιγρίτας, Πατέρα Βασίλειο Κουτσούρα
• τη Δήμαρχο Νιγρίτας, κ. Μήκα Αγγελική
• το Νομαρχιακό Σύμβουλο και Πρόεδρο της Ν.Ε.ΠΟ.Σ., κ. Χατζηχαριστό Γεώργιο
• τον Αντιδήμαρχο Νιγρίτας κ. Χριστοδούλου Κωνσταντίνο
• την Πρόεδρο της UNESCO Σερρών, κ. Εμμανουηλίδου Αικατερίνη
• τους εκπαιδευτικούς του ΕΠΑ.Λ. Νιγρίτας και όλων των σχολείων του Δήμου Νιγρίτας
• τους γονείς και κηδεμόνες των μαθητριών και μαθητών
• τις μαθήτριες και τους μαθητές μας
• τους εκπροσώπους του Τύπου και των Μ.Μ.Ε.
• όλους τους παριστάμενους που μας τίμησαν

Ευχαριστούμε όσους συνέβαλαν στην πραγματοποίηση της παράστασης. Συγκεκριμένα:
• Για την ηχητική εγκατάσταση και την επιμέλεια του φωτισμού:
Το Δήμο Νιγρίτας
• Για την κατασκευή του πάγκου του Μπακαλόγατου:
Τον κ. Χατζηστραβό Αλέξανδρο, εκπαιδευτικό του σχολείου μας
• Για τη βιντεοσκόπηση της παράστασης:
Τον κ. Θεοδωράκη Άρη, εκπαιδευτικό του σχολείου μας
• Για την προσφορά του ποδήλατου του Ζήκου:
Τον κ. Χατζηγιάννη Ηρακλή, εκπαιδευτικό του σχολείου μας
• Για την ηλεκτρολογική υποστήριξη:
Τον κ. Μαυρομάτη Γεώργιο και τον κ. Σανδαλίδη Αλέξανδρο, εκπαιδευτικούς του σχολείου μας
• Για τη βοήθειά τους στις πρόβες:
Τις υπεύθυνες καθαριότητας του σχολείου μας, κ. Ηλά Χαρίκλεια και κ. Γρούνα Αθηνά, καθώς και την υπεύθυνη του κυλικείου, κ. Τζουτζούλα Κυριακή

Άλλες δράσεις του ΕΠΑ.Λ. Νιγρίτας στο πεδίο του πολιτισμού, του περιβάλλοντος και των νέων τεχνολογιών:
(τις οποίες μπορείτε να δείτε αναλυτικότερα σε παλαιότερες αναρτήσεις του ιστολογίου)

• Διοργάνωση δύο φιλανθρωπικών εκδηλώσεων, το Δεκέμβρη του 2008 και 2009 αντίστοιχα, με σκοπό την προβολή του έργου της UNICEF στην τοπική κοινωνία, καθώς και τη συγκέντρωση χρηματικού ποσού, αφιερωμένου στους σκοπούς του εν λόγω Οργανισμού. Οι συγκεκριμένες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στο χώρο του ΕΠΑ.Λ. Νιγρίτας, όπου παρουσιάστηκε σχετικό πολυμεσικό υλικό και προσωπικές δημιουργίες των μαθητριών και μαθητών του σχολείου.

• Υλοποίηση δύο ευρωπαϊκών προγραμμάτων αδελφοποίησης σχολείων (eTwinning), σχετικά με την ευαισθητοποίηση απέναντι στα βιολογικά προϊόντα και τα προβλήματα των εφήβων αντίστοιχα. Για το καθένα από τα δύο αυτά προγράμματα λάβαμε την Ευρωπαϊκή και Εθνική ετικέτα ποιότητας από την Εθνική και Ευρωπαϊκή Επιτροπή Υποστήριξης eTwinning.
Επιπλέον πληροφορίες: Όλο το παραπάνω υλικό, είναι αναρτημένο στο ιστολόγιο που δημιουργήθηκε. Πατήστε εδώ για να το δείτε.

• Δημιουργία μίας ταινίας μικρού μήκους με την πολιτιστική ομάδα του ΕΠΑ.Λ. Νιγρίτας με θέμα τα προβλήματα των εφήβων, με σκοπό την προβολή του σχολείου, ως χώρου δημιουργίας κριτικής σκέψης των παιδιών και αυριανών ενήλικων πολιτών.
Δείτε εδώ την ταινία μας

• Αξιοποίηση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και Επικοινωνίας στη διδασκαλία των φιλολογικών μαθημάτων.

• Συγκέντρωση υπογραφών των μαθητών και εκπαιδευτικών του ΕΠΑ.Λ. Νιγρίτας, για τη στήριξη των σκοπών της Παγκόσμιας Διάσκεψης της Κοπεγχάγης για την προστασία του κλίματος, το Δεκέμβριο του 2009.

• Συμμετοχή στην έκθεση εκπαιδευτικού περιεχομένου των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, που διοργανώθηκαν στο Βανκούβερ του Καναδά το Φεβρουάριο του 2010, με υλικό που δημιούργησαν οι μαθήτριες και μαθητές του ΕΠΑ.Λ. Νιγρίτας, αποτελώντας τη μοναδική συμμετοχή σχολείου απ’ όλο τον κόσμο (πλην των σχολείων του Καναδά).

Οι δράσεις μας διακρίθηκαν από την UNESCO Σερρών, από τους τοπικούς φορείς, (Νομαρχία Σερρών και Δήμο Νιγρίτας), και προβλήθηκαν από το σύνολο των τοπικών Μ.Μ.Ε.

Ευχαριστούμε για τη βοήθειά τους τη Δήμαρχο Νιγρίτας, κ. Μήκα Αγγελική, το Νομαρχιακό Σύμβουλο και Πρόεδρο της Ν.Ε.ΠΟ.Σ, κ. Χατζηχαριστό Γιώργο, τον Αντιδήμαρχο Νιγρίτας, κ. Χριστοδούλου Κωνσταντίνο, την Πρόεδρο της UNESCO Σερρών, κ. Εμμανουηλίδου Αικατερίνη και όλους, όσοι βρίσκονται κοντά μας και μας βοηθούν στο έργο μας!

Με εκτίμηση,
Τσακιρίδου Δόμνα
Φιλόλογος ΕΠΑ.Λ. Νιγρίτας
Μπιτζιώνης Βασίλειος
Διευθυντής ΕΠΑ.Λ. Νιγρίτας